Books by Moshe Dayan

ספרים שחוברו בידי משה דיין:

האלוהות שבנפשנו.

הספר הוצא בהוצאת הספרים הדיגיטליים "מנדלי מוכר ספרים ברשת", וקוטלג בקטגוריית ספרי עיון או פילוסופיה.  לרכישת הספר התחבר ל: https://www.mendele.co.il/product-category/philosophy, מצא את הספר ולחץ על קישור הקנייה.

תמצית הספר

      ספר זה טוען שדתיות האדם מובנית בנפשו כתשתית מוחית אבולוציונית. זו התפתחות אבולוציונית שהחלה במינים שקדמו להומו-ספיאנס ונמשכה בערך עד לימי המהפכה החקלאית מלפני כעשרת אלפים שנה. כאן היא מוגדרת כאינסטינקט אנושי שהוא חלק מקבוצת אינסטינקטים אנושיים שהוגדרו יחד כ-"אינסטינקט אנושי מורכב".

      הספר דן בהיבטים פילוסופיים של דתיות האדם. הוא מציין את תפיסתו של דיקרט ששם דגש על תודעתו הסובייקטיבית של האדם כמגדירה את מהותו ואת קיומו. מכאן נוצרה תפיסת הדואליות של גוף ונפש. היבט פילוסופי אחר היא גישתו הטלאולוגית של אריסטו, שמייחסת ייעודיות וכוח מניע לכל אובייקט דינמי. אם נוסיף לכך את תכונת ההתכוונות שמציע דנט, נקבל תכונות שמתאימות לתפיסה הבריאתנית.

      הספר דן גם בהיבטים פסיכולוגיים של הדתיות. זה כולל את הארכיטיפים של יונג, וגם את חיבורו של יונג בדבר השפה המיתולוגית של האדם הקדום, לעומת השפה הרציונאלית של האדם המודרני. בנוסף לכך נדון מושג הקדושה של האל לעומת טומאתו וחולשתו של האדם, וכתוצאה מכך שאיפתו של האדם לרוחניות ולהתעלות הנפש. נדונה גם "הנבואה" כרגש סובייקטיבי של המתנבא שנתפס ברוחו כהתגלות אלוהית. 

      השיטה המדעית מתוארת כשיטה שפותחה במאות השנים האחרונות כחושפת את המציאות האובייקטיבית. חשיפה זו של המציאות האובייקטיבית חותרת תחת התפיסה הדתית, שהיא תפיסה סובייקטיבית מובנית. המאפיינים העיקריים של השיטה המדעית הם: 1) כפיפות התיאוריה למציאות הנצפית. 2) קבלת התפיסה הספקנית. האמת היא חלקית ומתוקנת ע"י תגליות ותובנות חדשות. כתוצאה מכך תפיסות ישנות מוחלפות תדיר בתפיסות חדשות. זה בניגוד לתפיסה הדתית הקפואה שנוטה ל"קדש" את הישן.

      פרקים ו' ו-ז' דנים באינסטינקטים החברתיים של האדם, ומציבים את דתיותו כאחד מהם. הם מגדירים ומבהירים מהם גנוטיפים ומהם פנוטיפים. המושג נורוטיפ, המוגדר לראשונה בספר זה, מקביל במידת מה למושג הארכיטיפ של יונג. תפיסת קיומם של האינסטינקטים האנושיים היא פועל יוצא מקיומם של האינסטינקטים של המינים ההומינינים שקדמו להומו-ספיאנס, אבל הותאמו לאינטליגנציה האנושית. מורכבות האינטליגנציה האנושית מובילה לטענה שההתבטאויות של האינסטינקטים השונים במציאות תלויות אלו באלו ואינן ניתנות להפרדה. משום כך קשה לקבוע את מידת האדפטיביות האבולוציונית של כל אינסטינקט בנפרד. קושי זה הוא גדול יותר ככל שהתרבות האנושית מפותחת יותר. מורכבות האינטליגנציה האנושית גוררת התפתחויות תרבותיות שמשמעותן היא הפלסטיות הגדולה של הפנוטיפ האנושי.

      בפרק הסיום מובאת סקירה היסטורית שמבטאת את הפלסטיות הרבה של הפנוטיפ האנושי, במיוחד לאחר המהפכה החקלאית.